З початку 2023 року в Харківській області 155 зразків продуктів перевірили на радіонукліди. Як повідомили в лабцентрі, перевищень вмісту радіонуклідів у досліджених зразках не було.

За рахунок ретельного миття та чищення продуктів можливо видалити від 20 до 60% радіонуклідів. При технологічній переробці фруктів і овочів вміст стронцію-90 у готовому продукті зменшується в 6 разів порівняно із сировиною.

Найкращим способом обробки продуктів є варіння, оскільки під час відварювання значна частина радіонуклідів переходить у відвар. Продукт потрібно варити 10 хвилин, а потім злити і продовжувати варіння в новій порції води.

Харків'яни, а також фізичні особи можуть віддати на дослідження продукти, будматеріали, лікарську сировину, щоб перевірити вміст радіонуклідів.

Дослідження проводять у Помірках. Контактний телефон:

  • (057) 315-00-07.