На землі сільськогосподарського призначення обов'язково видається агрохімічний паспорт. В такому документі міститься інформація, яка стосується якісних показників ґрунтів, ступінь їхнього забруднення радіонуклідними частинками та токсинами. Паспорт вимагається для пред'явлення при проведенні нотаріальних дій по зміні права власності чи користування, оформленні договорів оренди землі, одержанні дозволу на зняття і переміщення родючих шарів ґрунту, проведенні робіт по рекультивації чи консервації ділянок.

Яке значення має паспортизація землі

агрохімічний паспортПроцедура агрономічної паспортизації землі сільськогосподарського призначення допомагає контролювати стан їх використання. Відповідні служби одержують можливість своєчасно виявляти зміни в структурі ґрунту, запобігати появі негативних процесів в природному середовищі та активно брати участь у їх ліквідації. В паспортному документі записується початковий та поточний рівень концентрації поживних речовин.

Обліку підлягають землі різних видів:

  • Рілля
  • Луки та пасовища
  • Сіножаті
  • Території, призначені під багаторічні насадження

Дані в паспортних документах, виданих на орні землі, обновляються кожні 5 років. Інформація про пасовища та багаторічні насадження змінюється не рідше, ніж один раз у 10 років. Повне обстеження ґрунтів здійснюється кожних 20 років. При передачі земель в тимчасове користування орендарі мають право вимагати збереження їх родючості. Для цього кожні три роки проводиться перевірка виконання умов договору. В разі виявлення порушень, які приводять до зниження якості ґрунту, дію угоди може бути припинено.

Переваги, які отримує власник землі при оформленні агрохімічного паспорту

Видача агрохімічних паспортів – це не чергова примха чиновників-бюрократів. За допомогою такого документу здійснюється урегулювання земельних відносин у багатьох випадках. На основі паспорту проводиться екологічне та економічне обґрунтування застосування системи сівозміни. Без його наявності неможливо одержати сертифікат для продажу ділянки. Інформація, викладена в агрохімічному паспорті, дозволяє правильно підбирати добрива та мінеральні добавки, щоб одержати значні врожаї овочів чи фруктів.

Як одержати агрохімічний паспорт

Щоб одержати правильно оформлений агрохімічний паспорт на земельну ділянку, варто скористатись послугами спеціалізованого інтернет-сайту. На це доведеться потратити мінімальну кількість часу. Власнику землі необхідно заповнити запропонований бланк заяви та надати співробітникам сервісної компанії дані про наявність ділянок. Решту роботи виконають професійні спеціалісти. Замовникам гарантується видача документу, який відповідає установленим законодавством вимогам. Вартість послуги не приводить до значних матеріальних витрат. Виготовлення паспорту здійснюється дуже швидко. Оплата за виготовлення документу проводиться в любій зручній для власників земельних ділянок формі.