Податкове законодавство будь-якої країни - це складна структура з безліччю поправок і виправлень. Що ж стосується податкового законодавства України, тут вже давно слід навести порядок. Ситуація, яка існувала дотепер, вкрай важка, особливо якщо справа стосується малого і середнього бізнесу. Він фактично задихається під ярмом існуючих податків. Маються на увазі і ті підприємці, які змушені працювати на загальній системі оподаткування. Їм крім всіх інших доводиться виплачувати податок на додану вартість, хоча іноді вони взагалі не уявляють, що ж це таке і яким чином він формується.

Здавалося б, держава вже потурбувалося про малий бізнес, дозволивши йому використовувати для звітності спрощену систему оподаткування або єдиний податок. Однак, не всі види діяльності підпадають під нього. До того ж, коли підприємець лише починає свою діяльність, буває накладно щомісяця вносити цю саму єдину ставку. Що ж стосується податкових канікул, право на них фактично існує лише на папері. Реально ж отримати право на такі канікули дуже складно.

Настав час щось змінювати

 

Підприємці настільки втомилися від податкового свавілля, що з величезним нетерпінням очікують можливих змін. Як обіцяють наші законодавчі органи, нарешті Податковий кодекс будуть правити, а можливо навіть він постане перед народом в абсолютно новій редакції. Уже зараз подані основні проекти цих змін, про які можна дізнатися на сайті http://taxlink.ua/ua/, представляючому інформаційну платформу Taxlink, на якій публікується все, що стосується оподаткування в Україні.

Минулий рік в цій області ознаменувався тим, що на розгляд парламенту і уряду виносилися різні, часом досить цікаві, проекти податкової реформи. Показово, що особливу наполегливість проявило Міністерство фінансів, старанно просуваючи власну концепцію. Експерти та представники бізнесу її оцінили як дуже жорстку, абсолютно позбавлену гнучкості. Існував також ліберальний варіант. Пропрацювавши обидві ці платформи було прийнято рішення про створення компромісного варіанту.

Як наповнити бюджет

 

Природно, основним завданням Мінфіну є наповнення бюджету. Для того щоб країна не втрачала бюджетні гроші, будуть використовуватися перевірені методи і на додаток до них вводитися нові. Цілком зрозуміло, що це дуже важлива умова процвітання кожної країни. Однак ні в якому разі не можна забувати про те, що податкові відрахування малого і середнього бізнесу привносять в бюджет країни солідні суми, а тому необхідно створити позитивні умови для успішного розвитку невеликих і малих підприємств.