Чи можна підготувати дитину до 1 класу за один місяць? Таким питанням завдаються чи мало батьків. Ми намагалися з'ясувати, що все ж таки можна зробити.

Більшість майбутніх школярів можна поділити за таким принципом: ті що відвідували дитячий спадок, і ті що  ні. І саме в цьому поділі криється велика різниця в підготовці до школи, та рівні підготовки майбутніх школярів.

Діти, які відвідували дитячий садок, це практично готові відвідувачі шкільного закладу. По перше, це соціально-підготовлена група, яка уже адаптована в соціумі.  По друге, у дитячому садку у останній рік перед школою діти проходять підготовку до навчального закладу.  У підготовці використовуються спеціальні посібники і зошити для 1 класу.

Більше труднощів може виникнути у батьків "домашніх" дітей. Такі діти не знайомі з головними принципами поведінки у колективі і не пройшли повноцінну дошкільну підготовку.

Розвиваємо навички усного мовлення.

Ідучі до школи майбутній школяр повинен вміти висловлювати свої думки і описувати власні вчинки. Для цього необхідно пропонувати йому розповісти свої почуття та картину світу, яку він бачить навколо себе. Навички пов'язаного мовлення, можна розвивати наприклад вдома, займаючись якоюсь справою або читаючи дитячі книги.

Не менш важливим завданням для батьків майбутніх першокласникам є привчання своєї дитини до кропіткої праці. А особливо, діти цього віку страждають на непосидючість. Тільки уявіть, уроки у першому класі тривають по пів години. Навіть спокійній дитині це не легко, не кажучи вже про непосиду.

Але ж спокійно сидіти, це ще не все. На протязі всього уроку необхідно уважно слухати вчителя, та виконувати його завдання. А починаючи з другого класу, зошити для 2 класу містять завдання, які потребують розумового навантаження.

Фізичний розвиток малюка.

В останні роки дуже поширена практика їти до школи у шестирічному віці. Деякі діти до цього віку не встигають отримати необхідний фізичний розвиток. Декому, важко не лише рано прокидатися і відсидіти 5-6 уроків, а й взагалі тримати ручку або олівець.

Тож фізичному розвитку майбутнього школяра треба приділяти уваги не менше, ніж рівню знань та психічний підготовці. Дуже гарною вправою для укріплення пальців та навчання міцно тримати олівець є метання дротику.

Мирись-Мирись, та більше не дерись.

Соціальна адаптація є одною з головних умов успішного навчання. Усі діти потребують індивідуального підходу та ставлення, але ж у класі, навіть не великому, це не завжди можливо. Тому дуже важливо навчити Вашу дитину діяти в команді, та виконувати спільні завдання.

Колишнім відвідувачам дитячого садочку буде дещо легше. Вони вже навчилися мати стосунки з однолітками, дружити та миритися.