Уряд в Україні повинен запровадити цільові дотації для підприємств, щоб зупинить стрімке зростання цін на продукти. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край», перший заступник міністра з питань ЖКГ (2008-2010 роки) Олександр Мазурчак.

«У 2022 році вартість продуктового кошику українців може зрости на 25-30%. Взяти під контроль стрімке зростання цін можна за рахунок цільових дотацій підприємствам на соціально значущі товари. Припустимо, що хлібозавод вробляє 20 видів продуктів, три з яких відносяться до соціально значущих. Тож, держава має компенсувати, наприклад, 30% вартості газу, який використовувався для виробництва цієї групи», - стверджує Олександр Мазурчак.

У поточному році, за оцінками експертів, чи не найбільше зросте ціна на основний продукт кожного столу – хліб. Його вартість може підвищитися більше, ніж на 25-30%! Так, батон після подорожчання може коштувати 40-50 грн/кг. Також очікується подорожчання молочки, м'яса, круп, соняшникової олії, цукру та інших продуктів.  

Як нагадав співголова партії, через очікуване зростання цін в українському уряді запровадили граничний рівень торговельної надбавки – 10%, однак це рішення мало скоріше негативні наслідки.

«Такі дії, по-перше, ведуть до дефіциту. По-друге, виробники просто почнуть маніпулювати з вагою. Наприклад, за ту ж ціну продавати вже не кілограм, а 800 грам. І, авжеж, підприємства спробують урізати витрати, використовуючи більш дешеві компоненти і економлячи на технологічних процесах, що може негативно позначитися на якості товарів», - пояснює Олександр Мазурчак.

Співголова «Нашого краю» вважає, що зупинити стрімкий ріст цін можна за рахунок цільових дотацій підприємствам на соціально значущі товари. А в перспективі єдиний спосіб подолання бідності – розбудова конкурентної економіки, стимуляція розвитку національного виробництва і власного видобування енергоресурсів, яке б могло забезпечити потреби всіх українців.

«Нам потрібна довгострокова економічна стратегія розвитку держави, яка б вела до поліпшення добробуту кожного громадянина», - резюмує Олександр Мазурчак.