Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що єдиною державною мовою в Україні є українська, і перехід на неї харків'ян прискорила війна.

Напередодні агентство "Франс Прес" опублікувало матеріал про дерусифікацію в Харкові зі словами Терехова, який говорив, що "наполягати на тому, щоб люди відмовилися від російської мови, - не найкращий варіант діяти... Що більше ви тиснутимете, то більшим буде опір".

Інформацію поширили на російських пропагандистських порталах із заголовками: "Мер Харкова: нав'язування бойкоту російської мови викличе опір" і подібними.

У своєму телеграм-каналі Терехов опублікував скрін із заголовками новин російської пропаганди і підкреслив, що це ІПСО (інформаційно-психологічні операції). Мер Харкова зазначив, що його давно не дивують брехливі та примітивні вигадки російських пропагандистів, а всі ці ІПСО розраховані на чергову провокацію мовного скандалу і розкол всередині українського суспільства.

Ще у квітні 2023 року Ігор Терехов говорив про те, що Харків буде україномовним містом, а серед харків'ян українська мова стає трендом.