У Харкові люди відмовляються від російської мови на користь української, місто стрімко українізується. Про це пише The Guardian у статті "Російськомовні українці хочуть позбутися «мови гнобителя»", присвяченій вивченню української мови в Харкові.

За даними видання, статистично ця тенденція підтверджується нещодавнім дослідженням, проведеним головним науковим співробітником Інституту політичних та етнічних досліджень Національної академії наук України Володимиром Куликом.

Опитування проводилися у 2012, 2017 та 2022 роках. Їхні результати показали, що на півдні та сході України, які раніше вважалися переважно російськомовними, останніми роками різко зростає кількість людей, які розмовляють українською. Так, якщо у 2012 році лише приблизно 10% жителів півдня та сходу України говорили українською мовою, то до літа 2022 року, за даними Кулика, цей показник зріс до 70%.

Кулик також заявляє, що у 2012 році понад 25% жителів півдня та сходу України вважали рідною саме російську мову. Нині ця цифра знизилася до 6%. За його словами, люди "використовують мову для опору агресії та імперіалізму".