Харків готовий до опалювального сезону на 70-90%, повідомив мер Ігор Терехов. Мова про опалення, подачу холодної та гарячої води, каналізацію, подачу електрики.

Роботи ведуться щодня і практично цілодобово. Цього року підготовка до осені та зими ускладнюється тим, що через російські обстріли пошкоджено 120 об'єктів комунального підприємства "Харківські теплові мережі", зокрема ТЕЦ. 

На відновлення потрібно понад 1 млрд грн. Раніше в міськраді повідомляли про те, що виділили 600 млн грн. Планують виділити ще 300 млн грн. 

До початку опалювального сезону комунальники проведуть такі роботи: 

  • встановлять 31 блочно-модульну котельню;
  • перекладуть 220 км магістральних тепломереж;
  • реконструюють три котельні на Північній Салтівці;
  • запустять у роботу сучасний турбогенератор, який вироблятиме додатково 20 МВт електроенергії;
  • відновлять 60 об'єктів "Харківводоканалу". 

Мер заявляв, що цієї зими опалюватимуть Північну Салтівку - житловий масив, який найбільше постраждав від російських обстрілів.

Також ремонтується ТЕЦ-5, по якій війська РФ кілька разів завдавали ракетних ударів.

Харків'яни накопичили значні борги за опалення та гарячу воду - майже 7,2 млрд грн. 2022 року Верховна Рада внесла зміни до закону "Про виконавче провадження": на період дії воєнного стану забороняється примусове стягнення з фізосіб заборгованості за ЖКГ у громадах, розташованих у районах проведення воєнних дій (або таких, що перебувають у тимчасовій окупації). Харків належить до такої категорії. Однак це не означає, що платити взагалі не доведеться. Борги можуть стягнути після скасування воєнного стану.