Малиновська селищна рада (Чугуївський район) просить у Кабміну гроші на газ. Як повідомив заступник малиновського селищного голови Андрій Щербина, якщо до 1 вересня грошей не буде, опалювальний сезон у громаді може опинитися під загрозою зриву, пише "Суспільне".

Громаді потрібно понад три мільйони гривень компенсації за газ. Така сума утворилася через різницю в тарифах на газ для котелень і на опалення для населення.

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не дозволяє піднімати тарифи вище за ті, що були до 2016 року, каже Андрій Щербина. Однак газ щороку дорожчає, внаслідок чого виникають проблеми з різницею в тарифах.

Громаді необхідно заплатити і за доставку газу, і за сам газ. Якщо передоплати не буде - опалювальний сезон може не розпочатися.

Компенсувати різницю в тарифах, каже Андрій Щербина, - це зобов'язання Кабміну перед селищною радою. Однак останні два роки компенсацій ніхто не отримав.

В Україні до 1 травня 2024 року продовжено дію тарифного плану "Фіксований", і ціна на газ, як і раніше, становитиме 7,96 грн. за кубометр (з ПДВ). Таке рішення було ухвалено з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні.