У Харкові 70% бізнесу припинило своє існування, або він працює глибоко у збиток. Про це "Українському радіо Харків" розповів заступник голови правління Європейської бізнес-асоціації у Харкові Ігор Балака.

За його словами, Європейська бізнес-асоціація веде багато індексів — індекс легкості ведення бізнесу, митний індекс, інші. За індексом легкості ведення бізнесу у регіонах Львів упав на 17%, Одеса – на 5%, Дніпро – на 12 чи 13%, а Харків – майже на 60%.

"У нас було кілька секторів, які суттєво впливали на економіку регіону. Перший - це IT-індустрія, у Харкові було понад 16% усіх айтішників України, це 47 тисяч осіб, середня зарплата у них була 2,7 тисячі доларів. Тепер виїхали практично всі великі компанії, вони відкривають свої представництва у містах Західної України, за кордоном. По-друге, Харків – це студентська столиця України, 230 тисяч студентів, 30 тисяч іноземних. З цим сегментом економіки у нас теж провал, тому що він стимулював і девелопмент, і домобудування, і сферу розваг, і споживання", - наголосив Балака.

Крім того, Харків був столицею торгової нерухомості та малого підприємництва. Враховуючи наявність ринку "Барабашово", Харків закривав потреби у багатьох групах товарів не лише свого регіону, а й сходу та півночі України. За словами експерта, сильно постраждали й агропідприємства – вони втратили свої активи на окупованих територіях. Агросектор на звільнених територіях практично не працює: поля або заміновані або там не змогли зібрати врожай, бо були бойові дії.

Ігор Балака зазначив: зараз один із найбільших роботодавців у Харкові з недержавних установ разом із торговельними мережами — це благодійні фонди, а також виробництво харчових продуктів.

"Дуже багато підприємців змінили свою діяльність і поставили її на військові рейки: хтось робить буржуйки, хтось шиє берці та амуніцію, хтось виробляє бронеплити, хтось ще якось працює на армію. Але найбільша проблема цього сегмента – відсутність великого державного замовлення", - сказав експерт.

На думку Ігоря Балаки, після перемоги у Харкові розвиватиметься військовий туризм та кінематоргаф, креативні індустрії.

"Тут такі пейзажі є після війни, знімати і знімати, креативні індустрії будуть розвиватися заново в Харкові, я в цьому впевнений. Це місто-герой, місто-залізобетон, ми довели всьому світу, що ми витримаємо. І просимо нам трохи допомогти. У нас дуже мультинаціональне місто було — ми зробимо його таким самим. Окрім нас ніхто нічого робити не буде. Я вам навіть скажу: наші іноземні донори, які розробляли "план Маршалла-2", хотіли навіть викреслити Харків, тому що казали - навіщо допомагати депресивним регіонам, давайте всю нашу допомогу зосередимо у центрі та на заході України, а люди будуть з Харкова туди приїжджати. І дуже вдячні тим людям, які відстояли Харків, сказали: ви не знаєте харків'ян”, - сказав Балака.

Харківська область до війни була великим донором держбюджету, і тепер влада робить усе можливе, щоб у звільненій області, куди повертаються люди, працювали хоч якісь підприємства. У планах - запустити роботу кількох заводів у Куп'янську, зокрема машинобудівного, силікатного, а також м'ясокомбінату та молочно-консервного комбінату.