У Харкові пропонують перейменувати вулицю, названу на честь Матрони Московської. До цього у Facebook закликав учасник Харківської топонімічної групи Олександр Вацик.

"У списку харківських вулиць, що готуються до перейменування, чомусь відсутня вулиця Матронінська (розташована на Старій Салтівці) навпроти однойменного недобудованого "капища" РПЦ. Нагадую, що т.зв. "свята Матрона Московська" - це один з найагресивніших символів "російського світу", її не визнають святою українські церкви ПЦУ та УГКЦ, але для прихильників московського православ'я вона є абсолютним фетишем і зображується на іконах поряд із людожером Сталіним", - йдеться у повідомленні.

За словами ще однієї учасниці Харківської топонімічної групи Ірини Багалій, правнучки знаменитого харківського історика Дмитра Багалія, ця вулиця з'явилася на карті Харкова у 2016 році вже у рамках декомунізації. Так перейменували вулицю Ленінградську. Ірина Багалій зазначила, що зокрема лобіював перейменування Московський патріархат.

Матрона Московська і справді написана на одній з ікон зі Сталіним. У 2008 році деякий час вона знаходилася у Храмі святої рівноапостольної княгині Ольги у Санкт-Петербурзі. Ікону було створено з ініціативи настоятеля храму — ігумена Євстафія (Жакова), і її поява викликала широкий суспільний резонанс. На іконі блаженна Матрона благословляє Сталіна для захисту Москви під час Другої світової війни. Заради справедливості варто зазначити, що окремі представники РПЦ виступили із засудженням дій ігумена Євстафія Жакова, а багато парафіян відмовлялися прикладатися до ікони. Через деякий час її прибрали із храму.

Нова хвиля перейменувань в Україні розпочалася після повномасштабного російського вторгнення. У містах та селах розпочали заміну табличок на вулицях та провулках, назви яких були пов'язані з географією, культурою чи історією Росії та Білорусі.