Звільнена за непрозорі тендери чиновниця мерії Вікторія Грецька-Миргородська хоче поновитися на роботі через суд. Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі. 

18 серпня не сесії міськради ліквідували Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів. Це було зроблено після висновків службового розслідування щодо начальника управління Вікторії Грецької-Миргородської. Розслідування показало, що управління проводило непрозорі тендери. Грецьку-Миргородську усунули з посади.

Вона подала позов особисто до міського голови Ігоря Терехова, але суд залишив позовну заяву без руху. Потім позов було подано і до міськради, і до Ігоря Терехова, а третьою особою вказано управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів.

Грецька-Миргородська просить суд визнати протиправним і скасувати розпорядження мера про проведення службового розслідування та про відсторонення її від посади. Колишня чиновниця вимагає повернути її на посаду заступника директора департаменту, начальника управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту.

Паралельно в СБУ повідомили про викриття схеми за участю Грецької-Миргородської, за якою з міського бюджету викрали близько 3 млн грн.

За даними слідства, до розкрадання причетний також 51-річний приватний підприємець у сфері комп'ютерного програмування та інших IT-технологій; за власною інформацією SQ, ідеться про засновника комп'ютерної академії "ШАГ" В'ячеслава Зайцева.

Підприємець мав виступити розробником програмного забезпечення для БПЛА літакового типу, а чиновниця - забезпечити оплату цієї роботи за гроші міськбюджету.

Слідство встановило, що не було ні реальної потреби в закупівлі такого софту, ні фактичної можливості для подальшого його використання: жодного такого безпілотника на балансі Харківської міської ради немає. Про допомогу українським військовим і купівлю програм для них теж не йшлося.

У прокуратурі уточнили, що підприємець звернувся до фахівців із Вінниці, купив у них програмне забезпечення 2015-2016 років розробки, яке було призначене для віддаленого управління БПЛА певного типу і перебувало тільки на стадії доопрацювання. 

Купівля обійшлася міськбюджету в понад 3 млн грн. Частину отриманих із бюджету грошей підприємець використав на купівлю у вітчизняних програмістів для себе особисто аналогічного програмного забезпечення, яким "поділився" з міськрадою, а частину грошей - перевів у готівку та розділив між собою і чиновницею.

Фігурантам повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.