У Пісочині не будуть відкривати школи. Про це пише "Суспільне" з посиланням на місцеву владу.

7 липня регіональна Рада оборони ухвалила рішення повернути в навчальні заклади офлайн-навчання - за умови, що в будівлях будуть захисні споруди, які відповідають спеціальним вимогам. Простих укриттів недостатньо. Чим прості укриття відрізняються від захисних споруд - читайте в нашому матеріалі.

Начальник відділу освіти Пісочинської селищної ради Юлія Бєлова повідомила, що сховища, які зараз є в школах Пісочинської громади, не відповідають державним будівельним нормам.

У трьох із шести шкіл громади облаштують найпростіші укриття до осені. Проте всі шість шкіл громади в новому році продовжать навчати учнів дистанційно.

Директорка школи в Пісочині Галина Волобуєва розповіла, що укриття в школі облаштовували протягом трьох місяців. Там поштукатурили стіни та стелі, вбудували світлодіодні світильники, провели Wi-Fi, встановили 13 рекуператорів для вентиляції приміщення. Укриття вміщує до 900 осіб.

Але це укриття належить до найпростіших, тому до занять у класах цього навчального року повернутися неможливо. Поки що тут ховаються мешканці селища під час повітряних тривог.

У Пісочинському ліцеї укриття почали облаштовувати в червні 2023 року. Воно готове на 80%, повідомила заступниця директора школи Віра Малінкіна. Будівельники провели вентиляцію та освітлення, фарбують стіни. Є акти ДержНС, що укриття відповідає вимогам і рекомендаціям, але теж як найпростіше.

Повертатися до офлайн-навчання не будуть також у Чугуївській та Олексіївській громадах. Причина та сама - немає захисних споруд, є тільки прості укриття. У Чугуївській громаді назвали ще одну причину - часті тривоги. Під час тривог учнів зобов'язані евакуювати до сховища. Оскільки тривоги лунають часто, то евакуацію доведеться проводити по кілька разів на день, а це суттєво знизить якість навчання.