Кабінет міністрів України затвердив розподіл 2,5 млрд гривень субвенції з державного бюджету на облаштування укриттів у школах у 2024 році. Харків і область отримають 500 мільйонів, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Гроші спрямують виключно для шкіл, які через війну працюють дистанційно або змішано.

За словами міністра освіти Оксена Лісового, пріоритетним завданням відомства є відновлення доступу до очного навчання в регіонах, де це дозволяє безпекова ситуація. Для цього необхідно створити укриття у закладах освіти.

Окремо 150 млн грн буде спрямовано на завершення проєктів з будівництва укриттів, які розпочалися у 2023 році, за умови їх фінансування мінімум на 40%.

Цьогоріч громади вперше подаватимуть проєкти капремонту або будівництва укриттів через систему DREAM - публічно та прозоро, заявили в Кабміні. Подача проектів у DREAM розпочинається 17 квітня і триватиме 7 робочих днів. Переглянути інструкцію подання можна за посиланням.

Вимоги до проєктів:

  • наявність проектно-кошторисної документації;
  • не менше 200 учнів у школі;
  • співфінансування з місцевого бюджету відповідно до податкоспроможності громади;
  • проєкт повинен бути завершений у цьому році.

Обласні військові адміністрації зможуть вивчити всі проєкти і сформувати перелік пріоритетних з огляду на безпеку регіону. Фінальний відбір проведе комісія МОН.

Громади, що не отримають держфінансування, зможуть залучити донорів.

У Харкові навчальний рік 2023-2024 проходить у змішаній формі. В основному діти навчаються онлайн. Заняття офлайн відвідують приблизно 2200 учнів, які почергово навчаються у метрошколі. Із квітня почала працювати підземна школа в Індустріальному районі, розрахована на 900 осіб. Крім того, з січня в укритті ліцея в Слобідському районі відкрили офлайн-школу для 100 учнів.

До нового навчального року планують побудувати ще три підземні школи. У майбутньому такі заклади будуть у кожному районі міста.

У Люботині Харківської області завершується будівництво підземної школи. Також почалося будівництво підземної школи в Коротичі Пісочинської громади. З вересня офлайн-навчання планують відновити у Лозівському та Красноградському районах області.