Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди не будуть приєднувати до Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Про це розповів міністр освіти України Оксен Лісовий, пише "Суспільне".

Міністерство освіти та науки розглядало варіант об’єднання цих двох вишів, щоб посилити педагогічний університет. Ця ідея обурила колектив педуніверситету: там оцінили таке рішення як шлях до ліквідації. У разі прийняття рішення про об'єднання колектив педуніверситету планував подавати позов до суду.

Наразі МОН дало можливість й надалі працювати вишу автономно. На рішення вплинула профільність університету та показник працевлаштування випускників.

Харківський педагогічний університет імені Сковороди є одним з найбільших у місті. До війни у ньому навчалось понад 10 тис. студентів. У структурі університету – 10 факультетів та два інститути.

Крім того, міністр зауважив, що від Харківського політехнічного університету очікують підготовку випускників за відповідними спеціальностями. Він підкреслив, що у міністерстві не хотіли би, щоб галузевий університет розпилявся на підготовку непрофільних спеціалістів - таких, як маркетологи, юристи та економісти. Раніше в МОН розглядали можливість приєднання ХНАДУ до НТУ “ХПІ” або Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова.

13 лютого уряд прийняв рішення про приєднання УІПА до ХНУ ім. Каразіна. На думку МОН, це допоможе вишам пережити кризовий період, підсилить їх та дасть можливість для залучення інвестиції.

До війни в Харкові до ХНУМГ імені Бекетова приєднали Харківський національний університет будівництва та архітектури. Крім того, чотири вузи об'єднали в один і створили Державний біотехнологічний університет. До його складу увійшли:

  • Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Василенка;
  • Харківський національний аграрний університет імені Докучаєва;
  • Харківська державна зооветеринарна академія;
  • Харківський державний університет харчування та торгівлі.