Ізюм у Харківській області - зі світлом вперше з початку березня. Про це повідомили в Офісі президента.

Для 10 тисяч споживачів відновлено електропостачання.

"Світло з'явиться і на Ізюмському хлібзаводі. Це дозволить забезпечити виробництво хліба місцевим мешканцям. Роботи з підключення абонентів продовжаться протягом кількох днів, і всі мешканці міста отримають електрику", - зазначив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Практично повністю відновлено живлення і в Балаклії – там світло є у 15 000 споживачів. У Куп'янську світло вже має 4 000 мешканців.

"Наші енергетики тримають свій фронт і зараз працюють по всій Україні. Нас не залякати російськими ракетами, бо ми будуємо, а не руйнуємо!", - наголосив Тимошенко.

Світла в Ізюмі не було з початку березня, адже практично з перших днів війни це стратегічно важливе місто на Сіверському Дінці зазнавало масштабних обстрілів і бомбардувань російської армії. Вже 9 березня голова ХОВА Олег Синєгубов заявляв, що Ізюм практично знищено. Там не було електрики, газу, тепла, води. В Ізюмі не працював мобільний зв'язок, інтернет, радіо/ТВ - окупанти зруйнували міську телевежу. Місто, по суті, стало харківським Маріуполем, адже за даними наших військових, Ізюм бомбили по п'ять-шість літаків одночасно.

1 квітня росіяни захопили Ізюм після жорстоких боїв, але у вересні під час стрімкого наступу ЗСУ місто було звільнено, і туди швидко почало повертатися життя. Зараз в Ізюмі працює пошта, у місті з'явилися ліки, туди почали ходити автобуси та електрички з Харкова. Втім, мешканців все одно закликають на зиму евакуюватися з міста - за даними влади, тепла в місті не буде, магістралі перебиті, на їхнє відновлення піде дуже багато часу. З приватним сектором ситуація краща, газ туди поступово повертають. За даними ХОВА, зараз у місті мешкає 15-17 тисяч людей. Тим, хто готовий евакуюватись на зиму, потрібно написати заяву на ім'я мера Ізюма та звернутися за адресою вул. Васильківського, 4 (з понеділка до п'ятниці, з 9 до 15). Для реєстрації потрібний паспорт.