У Харкові побільшало автомобілів, а з ними більше п'яних водіїв та ДТП. Про це "Українському Радіо Харків" розповів начальник сектору прес-служби Управління патрульної поліції у Харківській області Дмитро Гайдук.

За його словами, збільшення кількості автомобілів у місті порівняно з весною у місті почали фіксувати з вересня.

"Збільшилася кількість транспортних засобів - збільшилася тенденція порушень. Щільність потоку більша, хтось порушує навмисно, хтось неналежно реагує на зміну обстановки. Порушень є досить багато, трапляються ДТП, травмуються люди та гинуть", - зазначив Гайдук.

Про повернення багатьох харків'ян додому у вересні після звільнення більшої частини Харківської області розповів і мер Ігор Терехов. Зараз, за ​​його даними, у місті мешкає близько 1,1 мільйона людей. До того ж ранок 10 жовтня показав, що безпечних місць в Україні немає, тому багато хто повертається. Раніше таку саму цифру називав голова ХОВА Олег Синєгубов. Він підтвердив наприкінці вересня, що активне повернення харків'ян додому пов'язане з контрнаступом ЗСУ та звільненням практично всієї території області.

За інформацією поліції, сьогодні чимало на вулицях п'яних воїнів.

"Досить неприємна тенденція, що патрульні влітку та у вересні фіксували велику кількість водіїв, які керували авто з ознаками сп'яніння, як алкогольного, так і наркотичного. У день можуть виявляти до 30 таких порушників. Днями фіксували перевищення допустимої норми алкоголю в крові більш ніж у 18 разів, драгер показав 3,73 проміле алкоголю", - розповів поліцейський.

Тому не варто забувати про відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп'яніння:

  • громадянина, який вперше сів за кермо у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, очікує на адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 17 тис. грн. та позбавлення права керування автомобілем на 1 рік;
  • якщо водій вдруге порушив вимоги ст. 130 КУпАП, на нього чекає штраф у розмірі 34 тис. грн. та позбавлення права управління на 3 роки;
  • якщо водій тричі на рік керував транспортним засобом у нетверезому стані, передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу 51 тис. грн. та позбавлення права управління на 10 років.

Крім того, водії мають пам'ятати і про швидкісний режим. Адже перевищення безпечної швидкості руху - одна з найпоширеніших причин ДТП, через які травмовані чи загинули. Швидкість потрібно вибирати в межах допустимої: у місті це - до 50 км на годину.

За словами Дмитра Гайдука, слід бути особливо уважними на дорозі ввечері, оскільки немає вуличного освітлення, його поки що в місті вмикати не планують, й водіям, щоб уникнути ДТП, потрібно бути більш обачними, особливо наближаючись до пішохідних переходів та перетинаючи їх.