Вчора, 2 квітня, внаслідок ворожого обстрілу села Новоосинове Куп'янського району загинув 11-річний хлопчик та його батько

Очільник Куп‘янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич  розповів, що ця родина тривалий час відмовлялася від примусової евакуації, сподіваючись якимось чином залишитися. Лише 23 листопада 2023 року, через три тижні після оголошення евакуації, мати з двома дітьми виїхала до Харкова. Проте згодом сім'я таємно повернулася додому, ігноруючи всі застереження про небезпеку.

"Багато хто вважає, що біда їх обійде стороною. Ця родина, мабуть, теж так думала. І ось результат - жахлива трагедія", - прокоментували у районній адміністрації.

Новоосинове Курилівської громади розташоване на лівому березі Осколу і підпадає під примусову евакуацію для дітей та їхніх батьків або опікунів. У листопаді минулого року з небезпечної зони вивезли 296 дітей. На сьогодні триває примусова евакуація родин із дітьми з 18 населених пунктів Великобурлуцької та Вільхуватської територіальних громад.

Проте деякі евакуйовані жителі Харківської області намагаються повернутися додому, тому що розпочинається сезон робіт на городах та полях. З цієї ж причини люди не хочуть й виїзджати з небезпечних зон, які армія РФ обстрілює щодня.

За даними на кінець лютого 2024 року, за два роки війни від російських обстрілів у Харківській області загинуло 2437 цивільних осіб, із них 88 дітей.

Влада наголошує, що цей випадок має відкрити очі батькам на справжні наслідки війни та неприпустимість безвідповідальних рішень ігнорувати евакуацію з небезпечних територій.