Из "Базиса" несколько лет "вымывались" деньгиГоловне управління МВС України в Харківській області розповсюдило офіційну інформацію з приводу ситуації, що склалася з банком "Базис". За інформацією правоохоронців, слідче управління облуправління міліції порушило кримінальну справу відносно службових осіб ПАТ "АКБ "Базис" за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою). Факт зловживання службовим становищем був виявлений працівниками управління з боротьби з економічними злочинами під час перевірки інформації, що надійшла від постраждалих від дій банку осіб.

У ході дослідчої перевірки було встановлено, що службові особи банку укладали угоди кредитування, обліку векселів та застави з метою виведення з "Базису" грошових коштів і ліквідних активів на загальну суму понад 600 мільйонів гривень, що призвело до значного погіршення фінансового стану банку і завдало істотної шкоди інтересам вкладників.

Зокрема, протягом 2008-2012 років службові особи банку кредитували платоспроможні підприємства з одночасним урахуванням векселів, емітентами яких виступали підприємства з ознаками фіктивності, створені групою осіб, зацікавлених у заволодінні коштами банку.

Крім того, посадові особи банку всупереч законодавству приймали в заставу за кредитами газ, який тільки планувалося добути в майбутньому. Така фіктивна застава була прийнята у вересні 2011 року всупереч ст. 40 закону України "Про заставу", ст. 4, 5 Кодексу України "Про надра", незважаючи на те, що з червня 2011 року газ не видобувався через виснаження родовища. Як встановила міліція, документи, надані заставодавцем, містять недостовірну інформацію про кількість балансових запасів і конденсату в родовищі.

До теперішнього часу кредити, у тому числі надані юридичним особам за операціями обліку векселів, не погашені, забезпечення кредитів відсутнє. Водночас банк протягом майже чотирьох років не зробив нічого для повернення кредитів або їх майнового забезпечення згідно з чинним законодавством, заявили в міліції. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу щодо осіб, винних у зловживаннях.

 

Довідка "SQ". Вчора, 28 серпня, стало відомо, що банк "Базис" ліквідувався. Учора ж у будівлі банку пройшов обшук у зв'язку з кримінальною справою, порушеною за фактом зловживань посадовцями банку.

Банк "Базис" заснований у 1991 р. під керівництвом екс-губернатора Харківської області Арсена Авакова. За класифікацією НБУ, банк відноситься до групи невеликих фінустанов (з активами менше 3 млрд.грн.). Входить до складу фінансово-промислової групи "Інвестор". Його найбільшими бенефіціарами на 1 квітня 2012 були Олег Гайовий, Ігор Моркотонов, Ігор Котвицький.

У квітні 2012 р. в банку введена тимчасова адміністрація НБУ. Тимчасовим адміністратором призначена службовець НБУ Ганна Гонтар.

26 липня тимчасовий адміністратор направила для узгодження в НБУ програму оздоровлення банку, в рамках якої інвестори дали згоду вкласти в банк 500 млн.грн.

6 серпня тимчасова адміністрація банку прийняла рішення збільшити статутний капітал банку на 514,053 млн.грн. до 641,458 млн. грн. шляхом приватного розміщення 401 604 250 простих акцій бездокументарної форми номінальною вартістю 1,28 грн.