Фонд гарантирования вкладов не будет возмещать вклады, привлеченные "Базисом" после 15 маяФонд гарантування вкладів фізичних осіб не буде відшкодовувати населенню вклади, залучені банком "Базис" після 15 травня 2012 р. Про це повідомив банк на своєму сайті, посилаючись на лист фонду.

Фонд гарантування вкладів розглянув лист ПАТ "АКБ "Базис" від 30 серпня (№ 02/4838), у якому фінустанова просила надати роз'яснення з приводу складання переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами. У листі фонду, зокрема, підкреслюється, що, згідно з ч. 1 ст. 3 закону "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", фонд гарантує кожному вкладнику банку - учасника або тимчасового учасника фонду - відшкодування коштів за його вкладами, включаючи відсотки. Внесок повертається в тому розмірі, який був на день настання недоступності вкладів (недоступність вкладів - неможливість одержання вкладу відповідно до умов договору, яка настає з дня призначення ліквідатора банку).

У той же час, згідно ст. 28 закону, фонд не відшкодовує гарантованої суми за вкладами фізичних осіб, залучених банком після того, як він був переведений до категорії тимчасового учасника фонду. Банк "Базис" отримав повідомлення про переведення до категорії тимчасового учасника 15 травня 2012 р. Так, фонд не відшкодовує гарантованої суми за вкладами фізичних осіб, які залучені банком після цієї дати.

Довідка "SQ". Банк "Базис" заснований 1991 р. під керівництвом екс-губернатора Харківської області Арсена Авакова. За класифікацією НБУ, банк відносився до групи невеликих фінустанов (з активами менше 3 млрд.грн.). Входив до складу фінансово-промислової групи "Інвестор". Його найбільшими бенефіціарами на 1 квітня 2012 р. були Олег Гайовий, Ігор Моркотонов, Ігор Котвицький.

Національний банк України постановою від 23 серпня 2012 р. № 357 ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії у банку "Базис" та призначення ліквідатором Віри Ладоненко. Зараз ліквідаційна комісія складає реєстр кредиторів (до 28 вересня), після чого будуть визначені банки-агенти ФГВФО, які виплатять вкладникам їхні гроші. Термін виплати депозитів - три місяці з моменту ліквідації банку. Через фонд буде виплачено не більше 200 тис.грн. за одним вкладом. У банку - близько 95 тис. рахунків фізосіб приблизно на 360 млн.грн.