Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт проти 57-річного колишнього міського голови Балаклії за фактом державної зради. За даними слідства, з перших днів окупації міста експосадовець добровільно почав співпрацювати з російськими загарбниками та фактично здав їм населений пункт.

Йдеться про Івана Столбового, який разом із сином - депутатом Харківської облради Павлом Столбовим - виїхав до РФ.

Наприкінці березня 2022 року обвинувачений провів нараду керівництва Балаклійської міської ради разом із представниками збройних сил РФ, на якій закликав до лояльного ставлення як до окупаційних військ, так і до держави-агресора загалом. Крім того, він провів збори громади, де повідомив жителям про своє рішення залишитися в місті, незважаючи на можливість виїхати в інші регіони України.

Ексмер також заявив, що Україна вже нічого не дає, і запропонував жителям брати "гуманітарну допомогу" від російських військових. Наразі колишнього українського чиновника оголошено в розшук.

Обвинуваченого судитимуть заочно в Балаклійському районному суді Харківської області. За державну зраду йому загрожує покарання аж до довічного позбавлення волі. Досудове розслідування у справі проводили слідчі Управління СБУ в Харківській області.