Харківська міськрада 22 лютого на сесії прийняла звернення до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням скасувати обов'язкову установку паркоматів на парковках.

Депутати просять Кабмін внести відповідні зміни до правил паркування транспортних засобів. Як сказано в зверненні, зараз у Харкові діють 72 платні парковки, на яких, згідно з правилами, треба встановити більш 90 паркоматів. Вартість одного паркомату - від 10 до 50 тис. грн. залежно від комплектації і виробника. Паркомати виробляють в Україні лише три підприємства - в Києві, Кривому Розі (Дніпропетровська обл.) та у Львові.

Як сказано у зверненні, механізм фінансування та установки паркоматів досі не відпрацьований. На сьогодні паркоматів у Харкові немає. Крім того, чинним законодавством не передбачена відповідальність для тих водіїв, які відмовляються оплачувати паркування. "Крім величезного навантаження на міський бюджет, навколо паркоматів виникає безліч проблем. Це, зокрема, розробка й установка програмного забезпечення цих апаратів, приєднання їх до електромережі, залучення спеціальної охоронної фірми, страхування цього майна, підготовка фахівців з обслуговування нової техніки, навчання населення правилам користування паркоматами", - сказано в зверненні.

Депутат вважає, що паркомати доцільно вводити тільки після внесення змін до законодавства, зокрема, після встановлення адміністративної відповідальності для водіїв за порушення правил паркування.

Довідка "SQ". Згідно з постановою Кабінету міністрів від 16 січня, парковки повинні бути обладнані паркоматами до 1 квітня.