Н. Азаров заявил, что водители могут не платить парковщикамПрем'єр-міністр України Микола Азаров висловив упевненість у тому, що рішення Кабміну, що зобов'язує обладнати парковки паркоматами, не буде скасоване. "В останні дні я отримав дуже багато звернень користувачів з проханням не скасовувати вимогу з оплати паркування виключно через паркомат. Хочу всіх запевнити, що постанова Кабміну № 1342 не буде скасована. Ми твердо стоїмо на позиції, що паркомати мають бути встановлені у всіх містах України. Також хочу звернути увагу всіх, що водії можуть не платити паркувальникам, оскільки ці дії розглядаються як незаконні. Місцеву владу потрібно мотивувати встановлювати паркомати. Все не робиться відразу. Щоб остаточно навести лад у цій сфері, потрібен якийсь час. Але те, що відмовлятися від цивілізованого вирішення проблеми ми не збираємося, - це точно", - написав М.Азаров на своїй сторінці у "Facebook".

Як заявив у свою чергу директор КП "Харківпарксервіс" Дмитро Мандриков, харківські автомобілісти, як і раніше, платитимуть паркувальникам, які зараз працюють з касовими апаратами. Про це повідомив сайт міськради.

За словами Д.Мандрикова, комунальні підприємства, що обслуговують парковки в обласних центрах, направлять чергове звернення до М.Азарова з проханням скасувати установку паркоматів. Рішення ще раз підтримати ініціативу Харкова прийняли керівники КП сьогодні на нараді в Київській міськраді. У засіданні взяли участь представники Києва, Сум, Чернігова, Харкова, Дніпропетровська й Донецька.

"Ми не можемо повністю реалізувати те завдання, яке поставило Міністерство регіонального розвитку, оскільки на законодавчому рівні відсутній механізм, що надає право оператору муніципальної парковки впливати на автомобілістів, які відмовляються платити за послугу. Установка паркоматів у такій ситуації не призведе ні до чого, крім необгрунтованих витрат на їх придбання. Люди як не платили, так і не будуть платити", - зазначив Д.Мандриков. Звернення до М.Азарова буде направлене найближчими днями.

Він також підкреслив, що в Києві встановлені 23 паркомати, але вони не використовуються.

Довідка "SQ". Згідно з постановою Кабінету міністрів від 16 січня, парковки повинні були бути обладнані паркоматами до 1 квітня.

Харківська міськрада 22 лютого на сесії прийняла звернення до М.Азарова з проханням скасувати обов'язкову установку паркоматів на парковках.

Директор КП "Харківпарксервіс" Дмитро Мандриков в кінці березня заявив, що встановлення паркоматів на всіх парковках платних Харкова обійдеться приблизно в 10 млн. грн., проте інвестор для реалізації цього проекту так і не знайдений. Крім того, він підкреслив, що оплата паркування через паркомати може істотно знизити надходження до міського бюджету від цього виду господарської діяльності, оскільки немає механізму впливу на неплатників. "Правила паркування транспортних засобів були прийняті у 2009 р. Тоді ж разом із пунктом про паркомати був прописаний пункт про штрафні санкції: у разі несплати підприємство-оператор мало право блокувати автомобіль на майданчику або використовувати евакуатор. У 2011 р. у судовому порядку цей пункт був визнаний незаконним. Така ситуація робить систему збору коштів через паркомати неефективною", - заявив Д.Мандриков.