"Стадіон "Металіст" повинен використовуватися в інтересах усіх харків'ян, а не окремих осіб", - заявив в ефірі "7-го каналу" харківський міський голова Геннадій Кернес. Як передав офіційний сайт Харківської міськради, так він прокоментував звернення депутатів міськради до Харківського облради з проханням повернути в комунальну власність міста ОСК "Металіст".

"У 2007 році Харків боровся за місце серед основних міст для проведення Євро-2012. Тоді було розпочато реконструкцію стадіону, і для того, щоб фінансування проходило легше, депутати міськради передали повноваження з управління майном стадіону обласній раді. Після цього було зроблено відчуження частини підтрибунних приміщень Південної і Західної трибун, які викупив Олександр Ярославський. Він інвестував кошти у свою власність - ті самі підтрибунні приміщення, які він реконструював і прилаштував до них ресторани, VIP-ложу та ін. Усе інше - це комунальна власність", - розповів Кернес. "Раніше це був багатофункціональний об'єкт, а не просто футбольний стадіон: там займалися легкою атлетикою, боксом, східними єдиноборствами, боротьбою та іншими видами спорту. На сьогодні там нічого цього немає. Чому там не можуть займатися легкоатлети, боксери, борці, гімнастки?" - заявив мер.

За словами Кернеса, стадіон зараз використовується неефективно. "Команда "Металіст" проводить на стадіон лише 15 домашніх ігор. Як же використовується цей спортивний комплекс в інший час? Тут потрібно нагадати, що реконструкція стадіону та прилеглої інфраструктури коштувала державі та місцевим бюджетам майже 100 млн.дол. - це 70% вкладених коштів . Тож і доходи від діяльності спорткомплексу повинні бути пропорційно перерозподілені. Дохід від одного ігрового дня в середньому становить близько 800 тис.грн. Клуб "Металіст" перераховує комунальному підприємству 134 тис.грн., інші гроші залишаються на рахунку комерційного підприємства. При цьому, за даними управління фізичної культури та спорту Харківської облдержадміністрації, доходи ОСК "Металіст" за 9 місяців 2012 року склали близько 5,9 млн.грн., витрати - близько 6,2 млн.грн. Тобто збитки становлять кілька сотень тисяч гривень. Ми не можемо терпіти збитки, якщо в комплекс були вкладені сотні мільйонів державних коштів", - заявив Кернес.

Трохи пізніше в інтерв'ю "Forbes.ua" Кернес заявив, що Ярославський може викупити стадіон не менше ніж за 500 млн.грн. За його словами, заяви Ярославського про те, що у нього відбирають стадіон - це емоції. "Стадіон йому ніколи не належав, йому належали лише окремі об'єкти, а "чаша" стадіону завжди перебувала у власності територіальної громади", - підкреслив мер. Кернес заявив, що якщо комунальне підприємство (ОСК "Металіст" - "SQ") передадуть у юрисдикцію міста, то міська влада запропонує Ярославському сісти і домовитися, як правильно ділити прибуток і як правильно обслуговувати стадіон. "Ярославський ж емоційно реагує, тому що шукає привід, як позбавитися від футбольного клубу "Металіст". Він публічно заявив, що готовий продати клуб і не приховує, що готовий продати будь-який бізнес", - зазначив міський голова.

Довідка "SQ".19 грудня на сесії Харківської міськради депутати прийняли звернення до Харківської облради з проханням про передачу ОСК "Металіст" у комунальну власність міста. "Ми пропонуємо, щоб дана територія була комунальною власністю міського підпорядкування. Немає ніякого переділу власності, ніхто її ділити не може, оскільки це власність територіальної громади. Я б не хотів, щоб бюджетні гроші, виділені стадіону, були використані в інтересах приватної особи, а не територіальної громади", - заявив міський голова Геннадій Кернес. За його словами, стадіон не є власністю футбольного клубу "Металіст". "Гроші приватного інвестора як були у власності інвестора, так і залишаються", - додав мер.

20 грудня, відповідаючи на питання, якими будуть його дії, якщо стадіон стане міською власністю, Ярославський заявив: "По правді кажучи, я не стежу за тим, що там вирішує міська рада, кого і про що вона просить. Я більше п'яти років не вилазив з будівництва, займався реконструкцією стадіону і вкладав у неї свої власні кошти. Якими можуть бути мої дії у відповідь на дії офіційної особи? Якщо все це не припиниться, я просто візьму і закрию фінансування футбольного клубу "Металіст". І все", - підкреслив Ярославський.

20 грудня вболівальники ФК "Металіст" на своєму сайті опублікували відкритого листа голові Харківської облдержадміністрації Михайлу Добкіну та голові облради Сергію Чернову, в якому виступили проти передачі обласного спорткомплексу "Металіст" у комунальну власність міста.