В отношении чиновников, работавших в обладминистрации при А. Авакове, возбуждено уголовное делоПрокуратура Харківській області за зверненням облдержадміністрації від 3 січня 2012 р. провела перевірку з приводу протиправних дій колишнього голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) при підписанні та видачі державних земельних актів.

За результатами перевірки прокуратура порушила кримінальну справу стосовно посадових осіб облдержадміністрації та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження протягом 2009 року земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом службового підроблення за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 статті 364 та ч.2 статті 366 Кримінального кодексу України. Про це повідомив сайт ХОДА.

Проведення досудового слідства у кримінальній справі доручено відділу з розслідування кримінальних справ про злочини, пов'язані з корупцією, прокуратури Харківської області та взято на контроль керівництвом прокуратури області.

За інформацією начальника Головного юридичного управління облдержадміністрації Костянтина Прокоп'єва, через незаконні дії посадових осіб облдержадміністрації та Головного управління Держкомзему в Харківській області у 2009 році було незаконно змінене цільове призначення земель державної власності сільськогосподарського призначення (рілля) загальною площею майже 55 гектарів вартістю понад 5, 5 млн. грн.

Державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто колишнім головою облдержадміністрації Арсеном Аваковим.

Довідка "SQ". У 2009 р. головою ХОДА працював Арсен Аваков. Начальником Харківського обласного управління земельних ресурсів до квітня 2009 р. був Юрій Алексієнко, з квітня 2009 р. - Анатолій Вовк.

За інформацією правоохоронців, у виробництві обласного слідчого управління знаходиться кримінальна справа, яка була порушена за фактом шахрайського заволодіння невстановленими особами земельною ділянкою площею близько 700 га на території однієї з селищних рад Харківського району. "Слідством встановлено, що з лютого до квітня 2008 р. невстановлені особи, намагаючись умисно, шляхом обману, заволодіти земельною ділянкою, яка перебувала в оренді одного з приватних підприємств, здійснили численні незаконні оборудки. Всі підприємства, на чию користь пізніше були передані вказані земельні ділянки, зареєстровані за адресою вул. Сумська, 88", - заявили в міліції.

7-8 липня міліція і прокуратура провели обшук приміщень в будівлі на вул. Сумській, 88. За цією адресою працюють відділення АКБ "Базис", АТ "Інвестор" та низка інших структур, пов'язаних з екс-головою Харківської облдержадміністрації Арсеном Аваковим.

У середині вересня в рамках цієї кримінальної справи міліція затримала трьох осіб, серед яких - голова правління АТ "Інвестор" Андрій Переєденко. У листопаді віце-президент АТ "Інвестор" Геннадій Гайовий був оголошений у розшук.