У Харківській області планують децентралізувати систему опалення. Про це заявив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

Починаючи з 22 березня цього року інтенсивність російських обстрілів Харкова та населених пунктів області зросла. Значної шкоди росіяни завдали енергетичній і тепловій інфраструктурі.

ТЕЦ-5 після влучень не може виробляти тепло та електрику. Постраждала Зміївська ТЕС та інші об'єкти енергетики. У Харкові довелося завершити опалювальний сезон достроково.

Губернатор повідомив, що в рамках децентралізації системи опалення планують встановлювати:

  • модульні газові котельні;
  • когенераційні установки;
  • газотурбінні енергоблоки.

Обласна влада працює над проектом з енергонезалежності об'єктів соціальної інфраструктури. Паралельно триває відновлення великих енергетичних об'єктів. Але це, зазначає губернатор, питання не одного року.

Харківський мер Ігор Терехов також заявляв, що підготовку до нового опалювального періоду в Харкові проводитимуть з урахуванням того, що місцева ТЕЦ не зможе працювати на повну потужність. За його словами, вже минулої зими місто частково опалювалося завдяки модульним котельням у житлових мікрорайонах. Це дозволило 40 000 абонентів не відчувати наслідків блекауту, оскільки альтернативне опалення працювало від генераторів.

У Міністерстві відновлення України повідомили, що Харківська область уже отримала 6 міні-ТЕЦ, які можуть виробляти світло і тепло для об'єктів критичної інфраструктури та багатоквартирних будинків. За оцінкою голови ради Української асоціації відновлюваної енергетики, генерального директора Solar Generation Станіслава Ігнатьєва, одна така ТЕЦ може дати освітлення і тепло приблизно на 1200 квартир. Для того, щоб забезпечити опаленням місто розміром із Харків, необхідно щонайменше 1500 таких ТЕЦ.

Детальніше про принцип роботи та переваги міні-ТЕЦ - у нашому матеріалі.

Ще один експерт, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що ТЕЦ, яка вийшла з ладу, зможуть замінити газотурбінні та газопоршневі установки. Ці установки меншого розміру і більш мобільні, їх простіше замаскувати. Газопоршневі двигуни можна заховати в паркінгу під багатоквартирним будинком, у занедбаному цеху, у неробочому підземному переході. Газопоршневі установки можна ввести в дію за півроку, а газотурбінні - за рік-півтора.