У партії "Батьківщина" рекомендували голові Харківської облорганізації партії, колишньому голові Харківської облдержадміністрації Арсену Авакову виїхати за межі України, оскільки "знали про підготовку до порушення проти нього кримінальної справи". Про це в ефірі телеканалу "ТВі" заявив заступник голови Верховної Ради, один з лідерів партії "Батьківщина" Микола Томенко, повідомило інформагентство "УНІАН".

"Це рішення нашої команди. Знаючи, що проти А.Авакова буде завдано удару, наша рекомендація була такою, щоб він був за кордоном", - підкреслив М.Томенко. Він зазначив, що такий тиск "є підтвердженням того, що насправді вибори мера Харкова виграв саме А.Аваков". Окрім того, за його словами, в партії "Батьківщина" переконані, що А.Аваков пройшов би до парламенту за мажоритарним округом.

У свою чергу, в коментарі з-за кордону каналу "TVi" А.Аваков підкреслив, що справу порушено не проти нього, а за фактом, передали "Українські новини". За його словами, інформація про те, що він підписав акти, які проходять у справі, не відповідає дійсності, оскільки підписування таких актів не входило до його посадових обов'язків.

А.Аваков підкреслив, що має намір брати участь у виборах Верховної Ради у 2012 р., і висловив упевненість, що ці вибори партія влади програє.

Довідка "SQ". А.Аваков останній раз з'являвся на публіці в Харкові у вересні 2011 р. на фестивалі "Зоряний міст". 26 грудня керівник фракції БЮТ в Харківській облраді Людмила Бєлова заявила, що А.Аваков знаходиться за кордоном, але періодично буває на території України і незабаром має повернутися до Харкова.

Прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно деяких посадових осіб ХОДА та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинського селищної ради (Харківський район). За інформацією начальника Головного юридичного управління Харківської обладміністрації Костянтина Прокоп'єва, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто колишнім головою ХОДА Арсеном Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему у Харківській області Юрієм Алексієнком.