"Законопроект "Про засади державної мовної політики" необхідно прийняти, щоб мешканці України могли користуватися своїми правами", - заявив 14 червня під час одноденного візиту до Харкова заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Нестор Шуфрич. За його словами, законопроект є підтвердженням Європейської хартії про мови, до якої Україна давно приєдналася. "Тому мене дивують заяви окремих депутатів і політиків про те, що цей закон роз'єднує країну. На жаль, у нас немає ще 300 осіб у парламенті, щоб боротися за інший статус російської мови", - зазначив Н.Шуфрич.

Заступник секретаря РНБО також підкреслив, що представники опозиційних партій не вносять конкретних пропозицій щодо змін до законопроекту і не намагаються вести дискусію з цього документу. "Питання законопроекту про мови стало предметом спекуляцій і провокацій з боку опозиції. Вони намагаються нав'язати думку, що ми дискримінуємо права українців російською мовою. За статистикою, в Україні 40-60% людей розмовляюдть і думають російською. Вони мають право спілкуватися російською мовою в усіх сферах нашого життя", - підкреслив Н.Шуфрич.

Довідка "SQ". Законопроект був прийнятий ВР 5 червня в першому читанні. За нього проголосували 234 народних депутати.

Законопроект передбачає функціонування одночасно з державною мовою (українською) регіональних мов та мов меншин. На території України гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську та кримчацьку. Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш 10% громадян, що населяють певну територію (за даними перепису населення).