У Харківській області сирени повітряної тривоги не залежатимуть від відключень світла. Про це повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, до кінця року в області планують облаштувати 63 нові автоматизовані системи централізованого оповіщення. Втілювати проєкт громади будуть самостійно, але Синєгубов зазначив, що зі свого боку влада буде всебічно включена в процес.

Нова система не залежатиме від перебоїв із мобільним зв‘язком, буде енергоавтономною, дозволить покрити більше території, а також матиме зрозуміле управління. А в перспективі систему можна зробити диференційованою. Про це раніше говорив і мер Ігор Терехов. Він повідомляв, що вже цього року, проте точно невідомо, коли, сирена вмикатиметься тільки у випадку небезпеки безпосередньо для міста, а не для всієї області. 

За словами голови ХОВА, стара система оповіщення не відповідає сьогоднішнім викликам.

Під час блекауту у Харкові та Харківській області системи не працювали через знеструмлення. Сповіщали людей про повітряні тривоги через звукове повідомлення на мобільних телефонах. Крім того, співробітники ДСНС та Нацполіції сповіщали громадян через гучномовці та рації.