"Закон про основи державної мовної політики суперечить ст.10 Конституції України", - заявив "SQ" юрист Федір Вениславський. За його словами, ця стаття Конституції забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, тоді як прийнятий сьогодні закон гарантує розвиток російської та інших мов меншин, що мешкають на території України. "Згадка інших мов у цьому законі - тло. Насправді даний документ лобіює саме російську мову в нашій країні", - підкреслив Ф.Вениславський.

За його словами, є ймовірність, що президент України ветує цей закон як такий, що суперечить Конституції. Якщо ж цього не станеться, можуть послідувати звернення до Конституційного суду, який може визнати закон недійсним.

Також Ф.Вениславський зазначив, що на реалізацію цього закону будуть потрібні великі гроші, наприклад, щоб виконати його в сфері судочинства. "Якщо, скажімо, в будь-якому регіоні Криму отримає права татарська мова, потрібно буде навчати суддів цій мові. Якщо цим законом скористаються всі меншини, що мешкають у нашій країні, - то це величезні кошти", - підкреслив юрист.

 

Харківський міський голова Геннадій Кернес привітав харків'ян з прийняттям мовного закону. "Прийняття парламентом України законопроекту, який розширює сферу застосування російської мови, піде тільки на користь Україні та її громадянам", - заявив мер, передав сайт міськради.

 

Як розповів "SQ" політолог Володимир Нікітін, прийнятий документ узаконить давно сформовану в Україні ситуацію і не принесе нічого нового в ті регіони, в яких населення розмовляє російською або будь-якою іншою мовою. За словами політолога, прийняття закону "Про основи державної мовної політики" є швидше "торжеством стандартів правової держави". "Поки цей закон не підписаний президентом, я думаю, навколо нього будуть розгортатися великі баталії", - зазначив В.Нікітін. За його словами, цей закон вимагає, швидше за все, прийняття ще цілої нпизки підзаконних актів, які в підсумку можуть і звести його значення нанівець.

Гучні дискусії, які розгорталися навколо цього закону, на думку політолога, були викликані тим, що в Україні часто плутають поняття "регіональний" і "державний", коли йдеться про російську мову. Активне лобі цього закону з боку Партії регіонів, за словами В.Нікітіна, пояснюється передвиборними обіцянками партії влади. З цієї ж причини опозиція так яро критикує закон, особливо звертаючись до західних областей країни.

В.Нікітін вважає сумнівним твердження, що для реалізації цього закону будуть потрібні величезні бюджетні кошти. "Сума в 17 мільярдів, яка фігурує в пресі, - фантастична цифра. Я думаю, ніхто на дасть таких грошей", - зазначив політолог.

 

Політолог Олександр Романюк заявив "SQ", що введення регіональної двомовності - це неправильний крок на даному етапі розвитку країни. "Коли Україна ще не була незалежною державою, йшов процес її денаціоналізації, а тепер, у роки незалежності, потрібна одна мова, щоб відродити культуру як основу формування нації. А наявність різних мов сприятиме розділенню нації", - зазначив політолог.

Він підкреслив, що питання про мову піднімається традиційно напередодні виборів. "Партія регіонів, мабуть, втрачає свої позиції серед виборців, провівши низку непопулярних реформ (пенсійну, податкову і так далі), і хоче мобілізувати свій електорат. А основний його сегмент - російськомовні громадяни", - зазначив О.Романюк.

За його словами, новий закон призведе до того, що українська мова буде витіснений з ужитку на Східній Україні. "Уже зараз це відбувається в Харкові, де не знайдеш газети українською мовою. Тобто буде вестися русифікація Східної України, що, повторюся, може призвести до конфронтації із західною частиною країни. Крім того, ніхто ж не перешкоджав поширенню російської мови в нашому регіоні", - зазначив харківський політолог.

О.Романюк заявив, що саму процедуру впровадження регіональної мови краще вводити за результатами перепису населення, оскільки опитування можуть давати похибку. "Тому поспішати з уведенням регіональної мови не потрібно, а краще почекати наступного перепису населення", - зазначив політолог.

 

Харківський політолог, заступник голови облорганізації ВО "Батьківщина" Валерій Дудко підкреслив, що закон "Про основи державної мовної політики" був прийнятий сьогодні з порушенням регламенту Верховної Ради. "Дивно, що в порушення всіх норм регламенту, без обговорення в комітетах парламенту взявся розглядати цей закон. Хоча близько двох тисяч поправок ще належало узгодити", - зазначив В.Дудко.

Він також заявив, що фракція Партії регіонів, яка "так успішно проштовхувавала цей закон", не розуміє, що державна мова в Україні може бути тільки одна. "І це визначено в Конституції. І не треба обіцяти перед виборами того, що не реалізовується. Я думаю, що будуть звернення з протестом проти прийняття закону, оскільки порушений регламент Верховної Ради", - повідомив В.Дудко.

Довідка "SQ". 5 червня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про засади державної мовної політики", внесений народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. За нього проголосували 234 народних депутати. Перша спроба розгляду цього документу 24 травня закінчити бійкою в парламенті.

Законопроект передбачає функціонування одночасно з державною мовою (українською) регіональних мов та мов меншин. На території України гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримсько-татарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську та кримчацьку. Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш 10% громадян, що населяють певну територію (за даними перепису населення).

У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27.