Ситуація з кількістю російських військ на півночі Харківської області та на Куп'янському напрямку залишається такою ж, як і протягом останніх 10 місяців. Про це розповів керівник ХОВА Олег Синєгубов в інтерв'ю "Суспільному".

За його словами, на півночі Харківщини нині перебуває близько 20 тисяч російських військових. Ця кількість військових РФ на півночі області не змінювалася протягом останніх 10 місяців. Періодично вони передислоковуються ці сили на Куп'янський, Лиманський та Донецький напрямки через логістичний хаб у Білгородській області.

"Певне накопичення йде, це для нас прогнозоване. Однак говорити про відкриття нової лінії фронту зарано. Можливо, будуть спроби штурмів наших позицій, ми цього не виключаємо", - зазначив Синєгубов.

Він наголосив, що головним є те, куди ці війська будуть рухатися та як використовуватися.

Що стосується Куп'янського напрямку, то там, як і 10 місяців тому, спостерігається близько 100 тисяч російських військових.

"Ворог традиційно накопичує сили для штурмових дій. Ми чітко розуміємо, що там проходить лінія фронту", - прокоментував Синєгубов.

За його інформацією, протягом останніх двох місяців росіяни замінювали підрозділи, що втратили боєздатність через дії ЗСУ. Нещодавно вони розпочали активні штурмові операції - вчора, 29 квітня, було 5 спроб штурму на Куп'янському та близько 15 на Лиманському напрямках. Сьогодні на Лиманському напрямку тиша, а на Куп'янському - дев'ять штурмів. Синєгупов підкреслив, що вони випробовують позиції наших військових, щоб виявити слабину.

Куп'янський напрямок з літа 2023 року був одним з найгарячіших напрямків фронту. Росіяни постійно проводили штурми в районі села Синьківка за кілька кілометрів від Куп'янська. Однак успіхів там в них не було.

З середині березня на Куп'янському напрямку настало затишшя. Його пов'язували з тим, що росіяни проводять перегрупування й поповнення сил. Вже у першій половині квітня війська РФ відновили спроби штурмів. Однак просування вперед у них немає.