У передмісті Харкова люди обурені сміттям на дитячому майданчику. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

До Держпродспоживслужби надійшла скарга від жінки про те, що в селищі Покотилівка Харківського району виникло несанкціоноване звалище.

Встановлено, що звалище було на дитячому майданчику, де розташовані різні ігрові конструкції. Сміття несвідомі місцеві жителі складали до ігрової конструкції у формі вежі. Височанська селищна рада звалище ліквідувала.

У Держпродспоживслужбі заявили, що жителі різних населених пунктів також скидають сміття в ліси, посадки, яри, балки. Найбільше несанкціонованих звалищ утворюється в приватному секторі, у селах, де відсутня належна система збору сміття.

Такі звалища, наголошують у Держпродспоживслужбі, є дуже небезпечними:

  • продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох жителів;
  • температура гниття іноді настільки висока, що легко призводить до їхнього займання;
  • у повітря викидається велика кількість шкідливих речовин (під час тління поліетиленового пакета, у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук);
  • сміттєзвалища є середовищем для розмноження комах і гризунів, які є збудниками і переносниками різних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума та інші.

Також люди підпалюють звалища, щоб зменшити обсяги сміття. Це забруднює атмосферу та збільшує ризики виникнення великих пожеж.