У Харкові та області готуються до ударів РФ по енергетиці. Готовність усіх служб до можливих блекаутів, які можуть виникнути через обстріли енергетичної інфраструктури, обговорили на апаратній нараді в ХОВА.

Як повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов, у влади є план дій щодо підтримки жителів регіону в разі тривалого вимкнення світла.

"Під час війни немає вихідних - усі відповідальні структурні підрозділи обласної та районних військових адміністрацій мають працювати в посиленому режимі та готовності до будь-яких сценаріїв", - прокоментував Олег Синєгубов.

Очільник ГУ Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко розповів, що в разі потреби сигнал повітряної тривоги транслюватимуть 275 службових машин із гучномовцями, а на дорогах замість світлофорів чергуватимуть регулювальники. Тимошко додав, що в разі відсутності електроенергії поліція почне нести службу в посиленому варіанті - цілодобово. Поліцейські чергуватимуть на важливих об'єктах, які визначать місцеві органи влади.

Олег Синєгубов зазначив, що в області розгорнули 928 "Пунктів незламності", з яких функціонують 903. Лише з жовтня 2023 року їх відвідали понад 30 тисяч осіб. 150 "Пунктів незламності" працюють цілодобово, 753 - за графіками. У разі блекаутів більш ніж на 3 години пункти будуть переведені в цілодобовий режим роботи.

Харків також готовий до тривалих відключень світла. Ще на початку грудня мер Ігор Терехов заявляв, що в Харкові працюють "Пункти незламності", а багато магазинів і аптек обладнано генераторами. На час блекаутів у Харкові готові працювати приблизно 1,1 тис. магазинів, сотні аптек і заправок.

Уранці 29 грудня РФ завдала по Харкову три серії ракетних ударів. Зафіксовано 22 прильоти. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що внаслідок масованої атаки в Харкові виникли проблеми з електропостачанням. Зі свого боку, речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко розповів, що об'єкти критичної інфраструктури міста не постраждали.