На Харківщині депутат хотіла промивати мізки дітям російською освітою. Речник обласного управління СБУ Владислав Абдула повідомив, що правоохоронці затримали 55-річну жінку – депутата Куп'янської міськради, яка погодилася співпрацювати з російськими окупантами.

До повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну підозрювана керувала різними освітніми установами, очолювала відділи освіти, культури, молоді та спорту в органах місцевого самоврядування Куп'янського району.

На початку липня 2022 року жінка добровільно погодилася обіймати посаду директора незаконно створеного "Куп'янського регіонального центру професійної освіти".

Слідчі встановили, що затримана впроваджувала у навчальному центрі російську освітню програму та розпорядилася видавати учням російськомовні підручники, рекомендовані Міністерством освіти РФ. Ці підручники було отримано нею від окупаційної адміністрації. Підозрювана закликала інших учителів до співпраці з державою-агресором.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) КК України.

Відповідно до цієї частини статті кримінальним злочином є:

  • здійснення громадянином України пропаганди у навчальних закладах з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України;
  • дії громадян України, спрямовані на запровадження стандартів освіти держави-агресора у навчальних закладах.

Дані злочини наказуються виправними роботами терміном до двох років, або арештом терміном до шести місяців, або позбавленням волі терміном до трьох років.

Не час розслідування підозрювана перебуває під вартою.

Куп'янськ понад півроку, з кінця лютого до середини вересня, перебував в окупації. Тимчасово виконуючий обов'язки голови Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич розповів, що частина представників місцевої влади та освітян співпрацювали з окупаційним режимом. Вони залишили місто напередодні визволення. Роботу місцевої міськради було тимчасово паралізовано, не вистачало працівників у школах та інших навчальних закладах.