Правоохоронці ексгумували тіла п'ятьох мирних жителів, які загинули в березні від авіаудару російської армії в Харківській області. Про це повідомили у прокуратурі.

За словами начальника слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергія Болвінова, трагедія сталася 9 березня - тоді росіяни активно бомбили Харків та область із літаків. Черговий авіаудар вони завдали по с. Слобожанське, де зруйнувалася багатоповерхівка. Загинули 34-річна жінка з малюком, якому було менше двох років, а також 10-річна дівчинка та дорослі чоловік та жінка. Місцеві мешканці поховали загиблих на цвинтарі у рідному селі.

На підставі ухвали прокурора Харківської обласної прокуратури проведено ексгумацію тіл, вони спрямовані на проведення судово-медичних експертиз. За попередніми даними, причина смертей – мінно-вибухові травми. Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Слідчі продовжують збирати докази та свідчення всіх злочинів окупантів у Харківській області та закликають звертатися до прокуратури всіх, хто має такі свідчення.

У перші місяці вторгнення, коли сильно постраждало українське ППО, російські літаки залітали як на територію Харкова, так і в область, бомбардували міста та села. Саме авіабомбою у Харкові було знищено будівлю спорткомплексу "Уніфехт". Вже у квітні ситуація різко змінилася, російські літаки часто почали збивати. Так, лише за 13 квітня ЗСУ збили два літаки РФ над Харківською областю, і незабаром "птахи" окупантів почали літати лише над тимчасово окупованими територіями.

За словами авіаексперта Валерія Романенка, пише Еспресо, в Україні російська авіація зіткнулася з ешелонованою як за дальністю, так і за висотою ППО, і вони не були готові до цього. Експерт додав, що підготовка льотного складу РФ була слабкою. В окремих підрозділів був наліт, досвід, але досвід пілотажу та знищення наземних цілей за умов, коли противник не протидіє. Як тільки вони зіткнулися з реальними умовами, почалися великі втрати, і росіяни перестали залітати в ті райони, де можуть отримати зенітну ракету або наші винищувачі можуть дати гідну відсіч.