Причиною загибелі лісу на Журавлівці в Харкові стала коренева губка, яка вразила 90% дерев. Про це повідомив викладач кафедри ботаніки Харківського національного педагогічного університету ім. Сковороди Юрій Бенгус, пише "Суспільне".

Коренева губка - патогенний гриб, який вражає хвойні та листяні дерева. Зараження відбувається через спори або від зіткнення коренів хворих і здорових дерев. Частіше схильні до зараження кореневою губкою старі дерева.

За словами Юрія Бенгуса, перші дерева уражені кореневою губкою дерева він помітив ще 20 років тому. Масово сосни почали всихати рік тому.

Фахівці КП "Харківзеленбуд" заявили, що дерева гинуть не тільки від кореневої губки. Поруч - жвава траса, де великий потік машин і вихлопні гази.

Представники КП "Харківзеленбуд" говорили, що дерева на площі в 14,5 га треба практично повністю вирубати, а на їхнє місце - поступово висадити молоді сосни.

Сьогодні на Журавлівці вже прибирають хворі дерева і висаджують замість них саджанці сосен. Як повідомив представник КП "Харківзеленбуд" Олексій Ком'яков, озеленювачі висадили тут навесні висадили однорічну сосну і ще 19,5 тисяч дерев. За місяць у лісі планують посадити ще 500 саджанців сосни.

Щоб зупинити поширення кореневої губки, потрібно висаджувати інші культури дерев, каже біолог Юрій Бенгус. Найкращим рішенням, за його словами, будуть дуби.