Через аварію на шлюзі Первухинського цукрового заводу в Богодухівському районі в річку Мерла 27 серпня потрапили стоки з технічної водойми. Про це повідомили в Краснокутській селищній раді.

Мерла - невелика річка на заході Харківської та Полтавської областей, ліва притока Ворскли. Довжина річки - 116 км. На правому березі Мерли знаходиться Богодухів, нижче за течією - смт Краснокутськ.

Зараз стан води в річці вивчають фахівці.

Через НП у Мерлі заборонено купатися, ловити рибу та поїти з неї тварин.

У той же час голова правління ПрАТ "Первухінський цукровий завод" Сергій В'юнник у коментарі SQ спростував причетність підприємства до того, що сталося. За його словами, завод не працює від початку війни. Технічна водойма, з якої стався витік, формально знаходиться в оренді у заводу. Але підприємство вже півтора роки не веде діяльності. Що стало причиною витоку - директору заводу сказати важко; є ймовірність, що на водоймі прогнили шлюзи.

Технічна вода зазвичай використовується в промислових та інших технічних цілях - зокрема, для охолодження обладнання тощо - і не призначена для вживання людьми.

Скидання технічної води в річку може становити небезпеку для навколишнього середовища:

  • технічна вода містить хімічні речовини, мастила, відходи або інші шкідливі компоненти, тому може забруднити водойму;
  • якщо технічна вода містить органічні речовини, їхнє розкладання бактеріями може вимагати великої кількості кисню, що може знизити його концентрації у воді;
  • деякі хімічні речовини в технічній воді можуть бути отруйними, а це може спричинити масову загибель риб та інших тварин;
  • якщо технічна вода потрапляє у водозабори для питної води, це може становити загрозу для здоров'я.