Президент України Володимир Зеленський закликає дати Харкову системи Patriot. Про це глава держави заявив, коментуючи удар, який російські війська завдали по Харкову 27 березня.

"Російський терор проти міста набуває особливої підлість. Спроби загнати понад мільйон людей у блекаут, постійні удари ракетами та "Шахедами". Тепер - авіабомби. Просто по звичайній вулиці, по будинках, школі, звичайній цивільній інфраструктурі", - сказав президент.

Під час цього удару загинула 1 людина і постраждали 19, зокрема й діти. Володимир Зеленський висловив співчуття рідним і близьким загиблого.

Президент заявив про необхідність зміцнювати ППО і, зокрема, надати Україні системи Patriot, зокрема для того, щоб відбивати повітряні атаки на Харків. 

"Цьому немає і не може бути жодних раціональних пояснень - чому Patriot, яких у світі достатньо, досі не закривають небо Харкова та інших наших міст і громад, які потерпають від російських терористів?" - заявив Зеленський.

Серед життєво важливих завдань він також зазначив прискорення передачі Україні літаків F-16.

Володимир Зеленський не вперше виступає із заявами про необхідність захистити Харків від повітряних ударів. Аналогічну заяву він зробив після удару 20 березня, коли в Харкові загинули 5 осіб, 10 були поранені, ще 5 зникли безвісти.

Patriot - американський зенітний ракетний комплекс, розроблений у 1970-х роках. Цей ЗРК згодом неодноразово модернізували. Крім бойової частини Patriot має радіолокаційну станцію, пункт управління вогнем і шасі. Комплекс дуже ефективно бореться проти повітряних цілей. Вартість комплексу - близько 1 млрд доларів. Ракета MIM-104, яка використовується в Patriot, коштує близько 3 млн дол.