Помер всесвітньо відомий вчений у галузі радіофізики та радіоастрономії, заслужений професор Харківського національного університету ім. Каразіна, заступник голови наглядової ради університету Леонід Литвиненко. Про це повідомили у прес-службі вишу.

Леоніду Литвиненко було 85 років.

Завдяки його зусиллям у 1985 році у Харкові було створено Радіоастрономічний інститут, він став стартом для перших радіоастрономічних досліджень у міліметровому діапазоні радіохвиль в Україні.

Литвиненко був членом Комітету з Держпремій України в галузі науки і техніки, Наукової ради з космічних досліджень НАН України, Міжнародної астрономічної спілки, почесним членом міжнародного Інституту інженерів з електротехніки та електроніки (ІЕЕЕ), головою експертної ради ВАК в галузі астрономії, засновником та журналу "Радіофізика та радіоастрономія".

За вагомий внесок у розвиток освіти та науки отримав почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України", нагороджений орденом "Знак пошани", а за рішенням Міжнародної астрономічної спілки у 2006 році малій планеті 2000 NA25 було надано ім'я харківського вченого.