РФ накопичує сили на кордоні з Харківською областю і може почати наступати в бік Золочева і Богодухова. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

За даними ISW, російські війська концентрують сили невстановленої чисельності на заході Бєлгородської області. Мета - відтягнути ЗСУ в цей район і підготуватися до операцій із розширення російського плацдарму в прикордонній зоні на північному сході України.

Президент України Володимир Зеленський 26 травня заявив, що російські війська готуються до нових наступів і концентрують угруповання поблизу українського кордону за 90 кілометрів на північний захід від Харкова.

У ISW припускають, що Зеленський мав на увазі район Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області, а супутникові знімки цього району свідчать про те, що протягом останніх тижнів російські війська активізували діяльність на базах і складах у цьому районі.

Однак масштаби можливої концентрації російських військ у районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський залишаються незрозумілими, зазначили в ISW.

В Інституті наводять прогноз представника Держприкордонслужби України Андрія Демченка, який 26 травня заявив, що російські війська можуть почати наступ у Сумській області або районах Харківської області, які межують із Сумською областю, з метою розтягнути українські сили.

Аналітики зазначають, що російські війська можуть почати наступ на південь у напрямку Золочева та Богодухова або на захід у напрямку населених пунктів уздовж траси Р-45, що з'єднує Богодухів із Сумами.

Зазначається, що російські війська можуть піти в наступ як в одному, так і в двох напрямках.

За даними ISW, російські війська також концентрують обмежені сили в Курській і Брянській областях поблизу кордону з Сумською областю.

Водночас у ISW вважають, що угрупованню військ, яке накопичують росіяни, не вистачить живої сили, необхідної для проведення успішної операції з оточення або захоплення Харкова чи Сум.

З 10 травня російські війська почали наступ на півночі Харківської області. Але ЗСУ зупинили їх недалеко від кордону, на рубежах села Липці та міста Вовчанська