Президент України Володимир Зеленський має розглянути петицію про створення меморіалу десантникам у селі Кам'янка в Ізюмському районі Харківської області: вона набрала більше 25 тисяч підписів.

Петиція була зареєстрована на сайті глави держави у листопаді 2023 року. У ній ідеться про вшанування бійців 95-ї десантно-штурмової бригади. Саме вони стримували росіян у Кам'янці, коли російські війська намагалися прорватися до Слов'янська на Донбасі, використовуючи при цьому всі можливі види озброєння, зокрема фосфорну зброю. Кількість полеглих там бійців під час боїв - невідома.

Автор петиції Валентина Панченко у тексті звернення наголосила, що бійці, які обороняли село, змінили хід війни.

Село Кам'янка стало долиною смерті! Молоді десантники - 20-, 23-, 26-річні Герої йшли і виконували наказ зупинити ворога і стояти до останнього! І всі вони знали, що це була дорога в один кінець! Піднявшись, вони йшли плечем до плеча, як справжні Герої. Наші Герої-десантники як тільки могли рятували місцевих жителів с.Кам'янка: вивозили на танках, навіть по-пластунськи у повній окупації, під обстрілами витягували старих немічних людей, - написала автор.

Село Кам'янка розташоване на правому березі річки Сіверський Донець за два кілометри від Ізюма. До повномасштабного вторгнення там проживало 1,2 тисячі осіб. Кам'янка на початку війни була в окупації. Там точилися запеклі бої, через що в Кам'янці не залишилося жодного цілого будинку. Звільнили село восени 2022 року.