80% мешканців Липців насильно вивезли до РФ. Про це повідомив заступник керівника Дергачівської окружної прокуратури Антон Євтушенко.

"Всіх постраждалих зараз встановити неможливо, оскільки частину населення було вивезено окупантами до Російської Федерації. Я вважаю, що 80% громадян було вивезено насильно або під тиском російських військових", - розповів Євтушенко.

За його словами, до повномасштабного вторгнення РФ у селищі проживало близько 4,5 тис. людей, а у Липецькій громаді - до 13,5 тис. людей. Нині ж із загальної кількості мешканців залишилося не більше 2,5 тис. людей.

"Коли приходить людина з автоматом та пропонує виїхати на територію іншої держави, більшість громадян цього просто лякається", - пояснив Євтушенко.

Окупанти також катували місцевих мешканців у підвалі на території дитячого садка.

"Людей, які порушували встановлені окупантами правила, закривали у приміщеннях. Дуже багато таких приміщень, де утримувалися наші громадяни. У двох теритріальних громадах - приблизно 10 таких камер катувань. У більшості випадків це підвальні приміщення без світла", - зазначив заступник прокурора.

За його інформацією, у підвальних приміщеннях утримувалися мирні жителі, колишні учасники АТО, колишні військові та поліцейські. До цих людей застосовували фізичне насильство та тортури.

За словами Євтушенка, у Липцях зібрано багато свідчень про тортури. Факти страт правоохоронцям поки що невідомі; поховань, як у Ізюмі, не знаходили.

Липці, яких було звільнено внаслідок осіннього контрнаступу ЗСУ 13 вересня, сильно постраждали за час російської окупації. Саме з території цього селища РФ вела вогонь житловими будинками на Північній Салтівці. На фото вулиць селища - зруйновані житлові будинки (багато - без дахів та вікон), розбита інфраструктура, пошкоджені магазини, згорілі машини та військова техніка.

Що робити, якщо вас чи ваших близьких/знайомих вивезли до РФ

Декілька простих правил допоможуть зорієнтуватися:

  • пам'ятайте, що ви не повинні оформляти заяву на тимчасове перебування/притулок;
  • уникайте будь-яких маніпуляцій з вашим паспортом (позначки чи печатки);
  • не підписуйте жодних документів;
  • при першій же нагоді відмовляйтеся від поїздки до табору для біженців.

Як виїхати з РФ?

Обмежень на виїзд із Росії для громадян України з погляду закону немає. Потрапивши на територію ЄС, можна вирушити до будь-якої країни, оформити там тимчасовий захист, що дозволяє отримати тимчасове житло, пільги та фінансову допомогу. Можна також шукати житло та роботу. Медична та юридична допомога громадянам України в ЄС надається безкоштовно.

Деякі жителі Ізюму, яких вивезли до РФ, змогли повернутися до України через країни Європейського Союзу. За інформацією представника Ізюмської міськради Максима Стрельника, ізюмчани перейшли кордон на КПП "Чугунівка", потім їх доставили до Білгорода, пізніше вони проходили так звані фільтраційні табори, з ними спілкувалися спецслужби, вирішувалася їх подальша доля на території РФ. Деякі з цих людей поїхали до родичів, які мають у Росії. Частина людей перейшла кордон із ЄС - й через Естонію, Латвію, Литву, Польщу змогла повернутися до України.