СБУ виявила двох колаборантів, які вивозили сільгосппродукцію до РФ, повідомив речник Харківського обласного управління Владислав Абдула.

Один із підозрюваних – 58-річний житель Борівської громади Ізюмського району.

У травні 2022 року, коли територія громади була окупована російськими військами, він погодився доглядати ферму, власник якої виїхав на вільну територію.

Підозрюваний незаконно перереєстрував фермерське господарство за російським законодавством, призначив себе його директором та зобов'язався сплачувати податки до бюджету РФ. Зловмисник постачав м'ясом російських солдатів, а також передав військам РФ приміщення тракторної бригади для ремонту військової техніки.

Самозваний “директор” незаконно вивіз до РФ і продав там понад 1,1 тис. тонн соняшникового насіння з попереднього врожаю. Частину отриманих грошей він віддав російським солдатам та окупаційній адміністрації.

У схожому злочині підозрюється 34-річна лаборантка одного із Куп'янських елеваторів. У травні 2022 року вона добровільно погодилася обійняти посаду керівника підприємства, яке окупанти створили на базі захопленого елеватора. Зловмисниця відкрила рахунки в російському банку та почала розпродавати агропродукцію. Було зроблено кілька незаконних постачань української пшениці до Росії загальною вагою близько 250 тонн. Із виручених від продажу грошей підозрювана сплатила податки до бюджету РФ.

Під час визволення Харківської області підозрювані втекли.

СБУ заочно повідомила кожного із фігурантів про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (допомога державі агресору). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.