У Міністерстві освіти та науки назвали УІПА "одним із найслабших вишів Харкова" і цим пояснили його об'єднання. Українську інженерно-педагогічної академію приєднають до Харківського національного університету ім. Каразіна. Уже готується документація.

"Жодного рішення по Харкову немає, за винятком одного вишу. На сьогодні є погоджене зі всіма органами центральної виконавчої влади рішення про приєднання УІПА до ХНУ ім. Каразіна. Чому саме цей виш? Академія покликана готувати майстрів виробничого навчання для професійно-технічної освіти. На превеликий жаль, за останні 10 років рівень працевлаштування його випускників не перевищує 25%. Для кого ми маємо цей окремий виш? До того ж він має найбільшу кількість студентів, осіб чоловічої статі у віці 25+, прийнятих минулого року. Виш має надзвичайно високу кількість осіб, які вчаться за заочною формою навчання. Чи може така форма забезпечити в такій кількості необхідну якість? Мене дивує реакція УІПА. Інженерно-педагогічна академія — один із найслабших закладів вищої освіти Харкова, і ми не можемо дозволити деградації", — сказав в ефірі радіо "Накипіло" заступник міністра освіти Михайло Винницький.

За його словами, що поки готують тільки це укрупнення харківських вишів: про інші мова не йде. 

Раніше повідомлялося про плани приєднати до ХНУ також Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди. Окрім того, можливе приєднання Харківського національного автодорожнього університету до одного з вишів Харкова.

За словами представника МОНу, мережа закладів вищої освіти буде змінюватися по всій Україні, а не тільки у Харкові: уже є рішення про об'єднання університетів у Миколаєві, Одесі та ін. Із 179 вишів, які зараз є в Україні, залишаться близько 100. Причина скорочення – демографічна ситуація та намагання покращити якість освіти. Утримувати університети з невеликою кількістю студентів держава не зможе.

В УІПА заявили, що колектив академії обурений публічними висловлюваннями пана Винницького стосовно вишу і вважає їх викривленими. Відповідні листи направлені до президента України і до Кабінету міністрів. В академії заявили, що твердження про те, що УІПА є найслабшим вишем Харкова, не підтверджені фактами і не відповідають дійсності. У рейтингу вишів України УІПА займає 24 місце, а у рейтингу за показниками Scopus – 10. У виші зараз навчаються 4 800 студентів, 80% з них і всі викладачі перебувають у Харкові і Харківській області. Реальні показники УІПА у порівнянні з попередніми роками кажуть не про критичний стан, а про розвиток вишу, наголосили в академії.