Село Циркуни в передмісті Харкова сильно постраждало за час війни. Який вигляд мав населений пункт після звільнення - зафіксувала Харківська правозахисна група.

Циркуни - велике село за окружною дорогою Харкова з боку Північної Салтівки, приблизно за 25 км від кордону з РФ. До війни тут проживало 6,3 тис. осіб. Село було окуповане на початку війни. Звільнили Циркуни в травні 2022 року під час одного з етапів контрнаступу ЗСУ.

У травні 2023 року село почали активно розміновувати. Над розчищенням території від боєприпасів щодня працювали близько 20 розрахунків вибухотехніків разом із кінологами. За час розмінування сапери виявили та знешкодили понад 1500 вибухонебезпечних предметів. Сьогодні село повністю розміновано.

Через обстріли Циркуни зазнали великих руйнувань. У квітні 2023 року село включили до державної програми відновлення "Краще, ніж було". Це означає, що його відбудовуватимуть комплексно.

Агентство з відновлення запланувало насамперед реалізувати в Циркунах чотири проєкти. Це реконструкція школи, сільради, ЦНАПу та амбулаторії. Цього року село отримає на відновлення 76 млн гривень.