РФ поширює фейк про підрив "ядерного сховища" в Харкові. Про це повідомили в Центрі протидії дезінформації РНБО.

Так, у російських пропагандистських каналах з'явилася інформація про те, що Київ нібито готує провокацію з підривом у Харкові "сховища з відпрацьованим ядерним паливом". Пропагандисти РФ намагаються поширювати паніку висловлюваннями, що подібна катастрофа зачепить не тільки Україну, Росію і Білорусь, а й Євросоюз.

У Центрі зазначили, що основна мета подібних фейків - сіяти паніку серед українців, а також дискредитувати Україну на міжнародній арені заради припинення постачання зброї від західних країн.

"Також існує ймовірність, що ворог такими заявами готує собі інформаційне алібі в рамках планування подібного теракту. Цей фейк є частиною ІПСО росіян з ядерного шантажу. Раніше роспропаганда вже поширювала брехню про радіаційну хмару на Хмельниччині", - йдеться в повідомленні.

У Центрі протидії дезінформації закликали довіряти лише офіційним, верифікованим джерелам.

Насправді ніякого "ядерного сховища" в Харкові немає. Можна припустити, що пропагандисти мали на увазі ядерну установку "Джерело нейтронів" у П'ятихатках, яку, до речі, самі ж неодноразово обстрілювали з початку вторгнення.

Ще в березні 2022 року росіяни поширювали фейки про те, що установку можна використовувати як ядерну зброю, але працівники Харківського фізико-технічного інституту пояснили, що це неможливо. Установка використовується виключно в наукових цілях - для досліджень у галузі фундаментальної та прикладної ядерної фізики та енергетики. Але якщо відбудеться фізичне руйнування установки, то можливий вихід назовні палива, радіоактивних елементів.