Шарівський палац у Харківській області руйнується і потребує реставрації. Про це "Суспільному" розповів волонтер Олексій Толкачов.

Шарівський палац - це палацовий комплекс XIX століття з парковою зоною, колись він належав цукрозаводчику Леопольду Кенігу, а за радянських часів там був туберкульозний диспансер.

За словами Олексія Толкачова, який уже давно хотів облаштувати туристичний простір і центр культури та мистецтв на території Шарівського палацу, зараз будівлі занепадають.

"Той ремонт даху, який проводили у 2015 році, вже себе вичерпав. Стічні труби, які я вішав у 2012-2013 роках, уже відвалилися. Вода знову тече по стінах. Висока труба димоходу тріснула. Вона може в будь-який момент обвалитися від вітру на дубовий зал. У будь-який момент можуть статися незворотні речі, які призведуть до втрати Шарівського палацу", - розповів волонтер.

За його словами, стан парку навколо палацу також катастрофічний, там багато сухостою. У парку потрібно прибирати, косити газони, розчищати ставки. Уже необоротно втрачено балюстради біля ставка.

Через війну відвідувачів до палацу не пускають. Немає гостей і в музеї поблизу комплексу, який тільки називається так - статусу музею він не отримав. Волонтерка Наталя Твердохліб із групою небайдужих людей намагається утримувати приміщення музею в нормальному стані, але підтримки в них немає. Крім того, у будівлі музею немає опалення.

Як повідомила голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, до початку повномасштабного вторгнення палацовий комплекс планували включити до програми "Велика реконструкція", але зараз проводити роботи немає можливості, а відкрити палац для відвідувачів не дозволяє Рада оборони області.

"Після перемоги головна мета - зробити Шарівку "туристичним магнітом", але, з огляду на те, що в нас сталося в країні, основним завданням є хоча б зберегти палац", - сказала Єгорова-Луценко.

Тепер Шарівський палац хочуть законсервувати на зиму, така сама консервація планується у Сковородинівці. Надалі в обласній раді планують залучати кошти для реконструкції палацу палацу, включити його до програми "Велика реставрація культурної спадщини". Тоді можна буде залучати й іноземних партнерів.

Після повідомлень із соцмережі про те, що до Шарівки навідуються мародери, в облраді створили робочу групу, оглянули приміщення і територію. Поки що нічого не вкрадено. На території палацу є охорона і відеоспостереження, але цю систему вдосконалять, додадуть "тривожну кнопку", а також зроблять нову огорожу.

Фото: Лариса Говіна/Суспільне Харків