Після удару по друкарні в Харкові обсяги друку в Україні скоротяться, заявив "Радіо Свобода" власник поліграфічного комбінату "Фактор-Друк" Сергій Політучій.

Удар по друкарні в Основ'янському районі Харкова росіяни завдали 23 травня. Загинули семеро людей, ще 21 особа дістала поранення. Зруйновано виробничий комплекс.

"Із руйнуванням нашої друкарні сукупна потужність знизиться на 30-40%. І процес друку книжок - мабуть, до 50% усіх підручників, які друкувалися в державі, робили ми. І тому як це будемо робити завтра, я зараз не знаю. І я розумію, що без підтримки і міжнародної спільноти, і держави це питання буде вирішити дуже важко", - сказав Політучий.

За даними Політучого, щонайменше 90% усіх книжок, які друкуються в Україні, друкуються в Харкові.

Відновлення роботи друкарні може зайняти чимало часу - не менше кількох місяців. Перенести друкарню в інші регіони, за оцінкою Політучого, дорого. Також на новому місці немає необхідних фахівців.

24 травня Президент України Володимир Зеленський побував на місці зруйнованої російським ударом друкарні "Фактор-друк". Він обіцяв надати допомогу у відновленні виробництва.