Узято під варту колабораціоністку, яка очолила гімназію при окупантах і намагалася русифікувати навчальний процес у Куп'янському районі. Про це повідомили в прокуратурі.

За даними слідства, у липні 2022 року 62-річна жінка, перебуваючи на території Куп'янщини, на той час окупованій російськими загарбниками, добровільно пішла на співпрацю з ворогом.

Вона погодилася на пропозицію окупантів очолити так звану "Великохутірську гімназію Куп'янського району", створену на матеріально-технічній базі українського навчального закладу.

Новоспечена "в. о. директора" повідомила вчителям гімназії та батькам учнів про встановлення та впровадження стандартів освіти РФ. Колаборантка збирала списки вчителів, згодних працювати на таких умовах.

Крім того, "директорка" зробила опис українських підручників і книжок для їх подальшого вилучення як "нацистської" літератури. Підозрювана встигла організувати та провести свято першого дзвоника, але остаточно втілити плани з русифікації гімназії їй не вдалося - Куп'янський район звільнили ЗСУ.

Наразі жінці повідомлено про підозру за фактом колабораціоністської діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Вона перебуває під вартою.