Командир харківського добровольчого батальйону опинився за ґратами. Київський районний суд Харкова взяв під варту командира підрозділу "Слобожанщина" Андрія Янголенка, повідомило "Суспільне".

Янголенко підозрюється у створенні організованого злочинного угруповання. За даними слідства, він разом із кількома бійцями свого підрозділу грабували людей та незаконно зберігали зброю. У прокуратурі повідомили про затримання ще шістьох підозрюваних.

Янголенко провини не визнає, стверджує, що бійці його підрозділу після початку повномасштабного вторгнення РФ допомагали обороняти місто, зброю він отримав офіційно у Національної поліції, ЗСУ, СБУ.

Суд визнав доводи прокуратури більш ґрунтовними та відправив Янголенка до СІЗО до 17 березня.

Андрій Янголенко та батальйон "Слобожанщина" неодноразово потрапляли в поле зору ЗМІ, у тому числі й з скандальних приводів.

Батальйон патрульної служби поліції особливого призначення “Слобожанщина” було створено у квітні 2014 року. У червні батальйон вирушив до зони АТО для патрулювання. За місяць Янголенка нагородили медаллю "За військову службу Україні". Але ще через два місяці довкола батальйону розгорівся скандал. 21 жовтня 2014 року бійці написали відкритий лист, у якому звинуватили командування у викраденні волонтерської допомоги, викраденні автомобіля, злочинах проти мирних жителів та знущання з підлеглих. Прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження стосовно командира батальйону за ч. 2 ст. 365 КК (перевищення влади чи службових повноважень працівником правоохоронного органу). Янголенка було відсторонено від командування на період розслідування. Проте правоохоронці не знайшли підстав для притягнення до відповідальності.

6 березня 2015 року на Салтівці вибухнув автомобіль, у якому перебували Андрій Янголенко та його дружина Інна. Обидва були доставлені до реанімації, але залишилися живими. Тоді член колегії МВС Антон Геращенко заявив, що спрацювала міна російського виробництва.

У вересні 2015 року Янголенка було затримано поліцією. Бізнесмен Всеволод Кожем'яко заявив, що Янголенко готував замах на нього та командира роти патрульної служби міліції особливого призначення "Східний корпус" Олега Ширяєва.

Військовий прокурор Матіос тоді повідомляв, що правоохоронці ще у травні того ж року відкрили кримінальне провадження та розслідували підготовку замаху.

Пізніше з'явилося повідомлення про підготовку замаху і на колишнього тоді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Комбата “Слобожанщини” затримали на два місяці. До мережі потрапив аудіозапис, на якому нібито Янголенко обговорює з кілером вбивство Олега Ширяєва та Арсена Авакова.

Але невдовзі Янголенко вийшов із СІЗО. Залог у розмірі 1,2 млн грн. вніс один з потенційних потерпілих, Арсен Аваков, який супроводжував свій вчинок словами: "Життя така штука, хлопці... чорно-білого майже немає". Справа до суду не дійшла.